Tips til en billigere reise

strand, hvit sand, solsenger

Er det noe som vi alltid prøver å gjøre når vi skal bestille oss reiser og ferier, så er det å spare penger. Jo mer vi sparer jo bedre, men reisen skal vi på uansett! Nå som sommeren nærmer seg med stormskritt er det helt klart mange der ute som har sommerferien i tankene. Kanskje er alle planene allerede lagt, eller kanskje det fortsatt er litt planlegging som skal til. Så dersom ferien ikke er bestilt enda er det bare å fortsette å lese, så vil du finne tips som gjør reisen billigere.

Vi lures når ferien planlegges

Vi er mange som blir lurt når vi settes oss ned for å bestille ferien på nett. Ofte bli vi møtt av advarsler på nettsiden hvor det står at det kun er noen få plasser igjen på flyet eller at det kun er ett rom igjen på hotellet. Det som derimot har kommet frem i en EU-undersøkelse er at disse advarslene rett og slett er usanne. Mange ulike nettsider har dette til felles, det at de setter opp meldinger som sier at tilbudet eller prisen er begrenset eller at det er få plasser ledig. Dermed kan det bli utrolig vanskelig å få frem korrekt informasjon om priser.

I tillegg til dette vil prisen som en starter med være en helt annen pris enn hva som vises på slutten. Faktisk er dette i strid med EU sitt regelverk, noe som har ført til at EU-kommisjonen har gjort undersøkelser på hele 352 ulike nettsider. Resultater kunne vise at nesten 70 % av nettsidene som ble undersøkt hadde prising som ikke var til å stole på.

Følg denne sjekklisten

Forbrukerrådet har sammen med Forbruker Europa skapt en sjekkliste som kan brukes for å unngå å betale for mye for reisen sin. Sjekklisten inneholder følgende tips:

  • Det lønner seg som regel å benytte seg av kjente reiseselskap
  • Betal med et kredittkort. Da vil kortgarantien være på plass dersom noen problemer skulle oppstå
  • Undersøk flere ulike nettsider før bestillingen gjennomføres. I mange tilfeller vil det være både billigste og enklest å bestille hotell og fly direkte
  • Ta skjermdump eller “print screen” underveis i prosessen, det gir deg oversikt. Da vil også dokumentasjon være tilgjengelig om en klagesak skulle være nødvendig

Velkjente metoder brukes

Det er flere ulike ting som er lurt å sjekke når en bestilling skal gjøres. Både bookingsider og reisesider benytter seg ofte av kjente metoder for å få kunder på kroken, noe som ofte betyr at prisene øker. Faktisk finnes det rene lokketilbud som ikke er mulige å bestille, dette var tilfellet ved ett av fem tilbud. I tillegg viste det seg i undersøkelsen nevnt tidligere at hver tredje tilbud hadde uklar prising.

Et annet godt kjent triks er det at prisene øker underveis i prosessen. Sjekk derfor at prisene er de samme som opprinnelig ble vist, hver tredje nettside som ble undersøkt økte nemlig prisen underveis. Påstander som viser at det kun er ett siste rom ledig på et hotell eller siste sete på flyet er også ofte feil. En av fire meldinger som dette viste seg å kun være sant for nettsiden selv, ikke for hotellet eller flyet som det var snakk om.